Salutacions

Carles Luz Muñoz

Alcalde de Gandesa

ESPERANÇA I ORGULL

Potser -i permeteu-me dir-ho- molt gandesans i gandesanes no som prou conscients del que representa celebrar la Festa del Vi de Gandesa durant 36 anys consecutius. Acollir el que, sense cap mena de dubte, s’ha consolidat com el gran aparador promocional dels vins de la nostra comarca més enllà de les nostres fronteres. Un lloc on els cellers exposen i ofereixen el bo i millor d’un producte que ha situat la Terra Alta com una comarca vinícola capdavantera a Catalunya, Espanya i a l’estranger. I més enllà dels milers de persones que regularment cada novembre venen a Gandesa, els nostres vins creixen any rere any en consum i valoració.

Jo, personalment, n’estic molt orgullós. No només del vi i de la pròpia Fira, sinó de tot el que arrossega el món vinícola i la revolució -social i econòmica- que representa per a Gandesa i la Terra Alta. No dubto que el sector agrícola travessa per una profunda crisi, però també és cert que cada vegada coneixem a més gent jove que s’arremanga i decideix cultivar la terra dels seus pares o avis, obrir un celler i comercialitzar el seu vi, amb les més modernes tècniques de producció i màrqueting, o fins i tot implicar-se en la gestió de les cooperatives agràries. I més enllà d’això, en aquest darrers temps, l’obertura dels cellers als turistes que visiten la comarca, oferint-los un reguitzell d’experiències que van molt més enllà de tastar els seus vins.

I aquesta baula, que connecta el nostre passat, el nostre present i ens omple d’optimisme i esperança de cara al futur, potser era impossible fa uns anys. O, almenys, ens hi mostràvem més escèptics.

Per això, us animo a participar en aquesta 36a Festa del Vi, a degustar, consumir i comprar aquests vins que representen l’ADN de la nostra terra, dels nostres veïns i veïnes; a més de descobrir les moltes propostes enoturístiques que ofereixen. Sense l’agricultura, la Terra Alta perdria la seva idiosincràsia, aquesta identitat que ens permet projectar-nos orgullosos del que som. I, sobretot, del que fem i produïm.

Rebeu una cordial salutació.

Màrius Serra

Pregoner 34a Festa del Vi

Soc d’Horta. Del que ara és un barri de Barcelona i anys enrere, quan era una vila, es deia Sant Joan d’Horta. Potser per això, cada cop que visito Horta de Sant Joan penso en el meu capicua preferit: “Català a l’atac!” Aital palíndrom sempre em recorda un sant miracler que, tot i haver nascut a Santa Coloma de Farners, va estar-se dotze anys a la Terra Alta i hi ha deixat petja: sant Salvador.

Nascut l’any 1520 amb el nom de Salvador Pladevall i Bien, va viure a Horta de 1547 a 1559, fins al punt d’haver passat a la història com Sant Salvador d’Horta. Entre els seus miracles més divulgats, n’hi ha un de llegendari que té una relació directa amb el capicua lingüístic “català a l’atac”. Com que la seva fama de miracler havia ultrapassat els límits de la comarca, no era estrany que vinguessin a veure’l gent de contrades ben llunyanes. Un dia se li va presentar un matrimoni vingut de les Castelles per demanar-li que guarís la seva filla, sordmuda de naixement. El futur sant va exercir el seu poder transformador i la noia es va posar a parlar tot seguit.

Tot van ser flors i violes fins que els pares es van adonar, afligits, que no l’entenien perquè la noia parlava… en català! La resposta del miracler va ser impecable. Els va dir que la nena parlava en català perquè eren a Catalunya, però que tan bon punt tornessin a la seva terra, parlaria en castellà. Tant de bo els conflictes lingüístics fossin de tan bon arranjar. Per cert, que sant Salvador d’Horta va morir a Sardenya, el seu cos incorrupte descansa a Càller i el cor molt a prop de Sàsser.

(Foto: Anna Portnoy)

Pere Bové Vallespí

President del Consell Regulador de la DO Terra Alta i del Celler Cooperatiu de Gandesa

Fer pinya entre tots

Un any mes som a la Festa del Vi de Gandesa i Mostra de Vins de la DO Terra Alta. Enguany us saludo com a president de la Cooperativa de Gandesa i president de la DO Terra Alta. Les cooperatives de la nostra comarca em varen fer confiança per encapçalar la candidatura a la DO. La unitat de totes elles ha tingut els seus resultats i ara ens toca fer pinya amb cellers, cooperatives i viticultors, per seguir donant visibilitat i fer encara més efectiva la promoció dels nostres vins i donar a conèixer la nostra comarca arreu del país i del món.

No fa molts dies que hem acabat de veremar i us he de dir que ha estat, com sempre, un any complicat, però la davallada de producció per la sequera s’ha moderat degut al reg de la Terra Alta i a l’esforç, il·lusió, la feina ben feta i l’empenta de la gent del territori.

Només em queda agrair a tants homes i dones, de Gandesa i comarca, que conreant aquestes vinyes, ametllers i oliveres han ajudat a crear-la i fer-la créixer.

També vull agrair a la DO Terra Alta i els cellers que en formen part l’ajuda que ens han donat, també a l’Ajuntament de Gandesa i la Societat Unió Gandesana i com no a tota aquesta gent que any rere any ens acompanya en aquesta Festa del Vi de Gandesa i també a tanta gent que desinteressadament fa possible aquesta realitat de poder celebrar la 36ena Festa del Vi.

 

Gerard Ubalde Mateu

President de la Societat Unió Gandesana (SUG)

El potencial de la nostra gent
Amb gran entusiasme i alegria, des de la Societat Unió Gandesana ens complau saludar-vos a totes les persones partícips de la 36a Festa del Vi de Gandesa: a tots els organitzadors, patrocinadors, cellers i, sobretot, a tota la gent que estimem el vi, la cultura, la gastronomia i el territori que tant ens caracteritza.

La nostra associació és un far de creativitat i diversitat, un lloc on entreteixim la comunitat, la cultura i la festa. Sempre ens hem esforçat per promoure l’enriquiment cultural al nostre municipi, a la nostra comarca i un exemple que ho deixa palès és la Festa del Vi.

Al llarg dels anys, hem organitzat un ampli ventall d’esdeveniments i d’actes que han nodrit al poble d’un esperit creatiu i hem apropat tothom a poder gaudir de música, cinema i teatre de qualitat i, per descomptat, de poder gaudir de la joia de la corona de la nostra comarca: el vi. I és que sempre hem cregut amb el potencial que tenim la gent del nostre territori: el talent i l’empenta i la xalera. Allò que sempre ens ha definit als catalans: el seny i la rauxa.

La Societat Unió Gandesana celebrem que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta torni a formar part de l’organització de la Festa del Vi. La unió fa la força!

Desitgem que tots passéssim una magnífica Festa del Vi i que la cultura i el territori siguin essent font d’inspiració a les nostres vides!

Eva Vicens Andrés

Directora VADEVI

Gandesa, capital del vi i el talent

A la Terra Alta hi ha un abans i un després d’aquell 10 d’octubre de 2014. Pot sonar pretensiós, però ara ho entendreu. Aquella nit, a l’escenari de l’Auditori de Vilafranca del Penedès, s’hi va poder escoltar una Rosa Domènech emocionada agraint el premi que convertia un dels vins del Celler Xavier Clua en el millor de Catalunya de l’any.

Poca broma. Era el vi que, tastat i avaluat a cegues, havia aconseguit la més alta puntuació destacant entre prop d’un miler de vins. El Mil·lennium 2011 s’alçava com el millor d’entre els millors, i més enllà de l’orgull de la família elaboradora, el ‘món’ va poder evidenciar que la Terra Alta tenia molt a dir quant a vins. Que era (és) un territori on hi neixen grans i excepcionals productes.

Els Premis Vinari, que des d’aquella segona edició han continuat sumant anys, sempre han vist brillar els vins de la comarca; però no és només això, perquè també ha estat entre les regions més premiades en concursos fins i tot d’àmbit internacional. Què deu voler dir? Simplement que els pagesos, les viticultores, els cellers, i tanta i tanta gent que es dedica a la vitivinicultura, està fent molt bé la seua faena. I això sempre és motiu de celebració.

Per això, encara pren més sentit premiar i reconèixer este bon treball des de casa i en el marc d’una de les festes en més llarga tradició de la comarca, la Festa del Vi de Gandesa. Enguany, per primer cop, els vins que es podran tastar durant la mostra, també podran competir i destacar en un concurs que, organitzat per la pròpia Comissió, compta amb l’assessorem tècnic de VadeVi, com hem fet al llarg de l’any amb altres zones vinícoles de Catalunya. Tot sigue per seguir sumant prestigi i reconeixement del vi català.