Salutacions

Carles Luz Muñoz

Alcalde de Gandesa

ESPERANÇA I ORGULL

Potser -i permeteu-me dir-ho- molt gandesans i gandesanes no som prou conscients del que representa celebrar la Festa del Vi de Gandesa durant 35 anys consecutius. Acollir el que, sense cap mena de dubte, s’ha consolidat com el gran aparador promocional dels vins de la nostra comarca més enllà de les nostres fronteres. Un lloc on els cellers exposen i ofereixen el bo i millor d’un producte que ha situat la Terra Alta com una comarca vinícola capdavantera a Catalunya, Espanya i a l’estranger. I més enllà dels milers de persones que regularment cada novembre venen a Gandesa, els nostres vins creixen any rere any en consum i valoració.

Jo, personalment, n’estic molt orgullós. No només del vi i de la pròpia Fira, sinó de tot el que arrossega el món vinícola i la revolució -social i econòmica- que representa per a Gandesa i la Terra Alta. No dubto que el sector agrícola travessa per una profunda crisi, però també és cert que cada vegada coneixem a més gent jove que s’arremanga i decideix cultivar la terra dels seus pares o avis, obrir un celler i comercialitzar el seu vi, amb les més modernes tècniques de producció i màrqueting, o fins i tot implicar-se en la gestió de les cooperatives agràries.

I aquesta baula, que connecta el nostre passat, el nostre present i ens omple d’optimisme i esperança de cara al futur, potser era impossible fa uns anys. O, almenys, ens hi mostràvem més escèptics.

Per això, us animo a participar en aquesta 35a Festa del Vi, a degustar, consumir i comprar aquests vins que representen l’ADN de la nostra terra, dels nostres veïns i veïnes. Perquè ells sense nosaltres, i nosaltres sense ells, la Terra Alta perdria la seva idiosincràsia, aquesta identitat que ens permet projectar-nos orgullosos del que som. I, sobretot, del que produïm.

Rebeu una cordial salutació.

Màrius Serra

Pregoner 34a Festa del Vi

Soc d’Horta. Del que ara és un barri de Barcelona i anys enrere, quan era una vila, es deia Sant Joan d’Horta. Potser per això, cada cop que visito Horta de Sant Joan penso en el meu capicua preferit: “Català a l’atac!” Aital palíndrom sempre em recorda un sant miracler que, tot i haver nascut a Santa Coloma de Farners, va estar-se dotze anys a la Terra Alta i hi ha deixat petja: sant Salvador.

Nascut l’any 1520 amb el nom de Salvador Pladevall i Bien, va viure a Horta de 1547 a 1559, fins al punt d’haver passat a la història com Sant Salvador d’Horta. Entre els seus miracles més divulgats, n’hi ha un de llegendari que té una relació directa amb el capicua lingüístic “català a l’atac”. Com que la seva fama de miracler havia ultrapassat els límits de la comarca, no era estrany que vinguessin a veure’l gent de contrades ben llunyanes. Un dia se li va presentar un matrimoni vingut de les Castelles per demanar-li que guarís la seva filla, sordmuda de naixement. El futur sant va exercir el seu poder transformador i la noia es va posar a parlar tot seguit.

Tot van ser flors i violes fins que els pares es van adonar, afligits, que no l’entenien perquè la noia parlava… en català! La resposta del miracler va ser impecable. Els va dir que la nena parlava en català perquè eren a Catalunya, però que tan bon punt tornessin a la seva terra, parlaria en castellà. Tant de bo els conflictes lingüístics fossin de tan bon arranjar. Per cert, que sant Salvador d’Horta va morir a Sardenya, el seu cos incorrupte descansa a Càller i el cor molt a prop de Sàsser.

(Foto: Anna Portnoy)

Pere Bové Vallespí

President de la Cooperativa de Gandesa

Treball i estima per les nostres terres.

Hem complert 35 anys de la Festa del Vi de Gandesa, i això es digne de menció. Una festa tant dels pagesos com dels cellers, que s’esforcen any rere any per continuar apostant per la qualitat dels productes de la nostra terra.

Un any més ja hem acabat de veremar i, com quasi sempre passa, ha sigut un any complicat per a la pagesia de les nostres terres. El temps i les temperatures d’aquest estiu han provocat en aquestes terres una producció minsa, que se suma a les baixes produccions d’aquests últims anys. Però no tinc cap mena de dubte que amb l’esforç dels pagesos, l’empenta de la gent del territori, l’aposta per la qualitat i la feina ben feta aconseguirem situar un altre any la Terra Alta com una referència de qualitat en el món del vi, tant nacionalment com internacionalment.

També hem de reconèixer que aquests anys no han sigut fàcils per a tots nosaltres, i que aquests últims temps hem sofert amb les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Però si alguna cosa ens ensenya la nostra pròpia història, tan marcada per plagues i terribles guerres, és que ens en podem sortir, ja que, com hem demostrat en repetides ocasions, el treball no ens fa por, que ens estimem les nostres terres i que ben segur podem tirar endavant un cop mes.

Com sempre vull agrair i felicitar des de la Cooperativa de Gandesa un any mes als pagesos de Gandesa i de la nostra comarca Terra Alta, que cuiden i conserven no solament aquestes grans vinyes que tenim i que produeixen els nostres increïbles vins, sinó també els ametllers i oliveres que conformen el nostre camp. També vull agrair la feina de la gent que forma part de la Comissió Organitzadora que amb un gran treball desinteressat, ens ha portat a poder tornar a celebrar 35 anys de la nostra Festa del Vi de Gandesa.

Molta salut, moltes gràcies i que gaudiu molt de la 35a Festa del Vi de Gandesa.

Amb agraïment.

Gerard Ubalde Mateu

President de la Societat Unió Gandesana.

Créixer en concòrdia

Arribar a les 35 edicions d’un acte ja és un mèrit per sí mateix. Però fer-ho d’una festa tan nostrada com és la Festa del Vi encara li afegeix un plus de qualitat. No crec que cap dels fundadors i emprenedors que van crear la Festa del Vi poguessen pensar mai en la repercussió que acabaria tenint.

Ja fa molts anys que les edicions es compten per èxits i, com en el meu cas, poder ser hereu d’este esperit que tenim la gent dels pobles de remar junts per tirar endavant projectes aglutinadors i posar el poble al focus mediàtic, en este cas del món del vi, t’anima i t’encoratja i et marca el camí de com s’han de fer les coses.

La Societat Unió Gandesana (SUG) va apostar per esta gran festa. Ha estat sempre vinculada a la Festa del Vi perquè sempre ha cregut en l’impacte que té l’associacionisme en els entorns rurals. I una entitat com la Societat, que té una importància cabdal en el moviment cultural a Gandesa, ha de ser-hi. I hem de saber agrair a totes les persones que sempre han treballat de manera desinteressada per construir la Festa del Vi.

L’expressió llatina concordia res parvae crescunt que ve a ser “les coses petites creixen en la concòrdia” defineix el camí que s’ha seguit entre l’Ajuntament de Gandesa, la Cooperativa de Gandesa i la Societat Unió Gandesana. El 1988, amb moltes ganes i humilitat, s’engegava la primera edició de la Festa del Vi. I, avui dia, gràcies a esta concòrdia entre els tres fundadors, podem dir que la Festa del Vi de Gandesa és la mostra de vins més important del nostre territori.

Eva Vicens Andrés

Directora VADEVI

Gandesa, capital del vi i el talent

A la Terra Alta hi ha un abans i un després d’aquell 10 d’octubre de 2014. Pot sonar pretensiós, però ara ho entendreu. Aquella nit, a l’escenari de l’Auditori de Vilafranca del Penedès, s’hi va poder escoltar una Rosa Domènech emocionada agraint el premi que convertia un dels vins del Celler Xavier Clua en el millor de Catalunya de l’any.

Poca broma. Era el vi que, tastat i avaluat a cegues, havia aconseguit la més alta puntuació destacant entre prop d’un miler de vins. El Mil·lennium 2011 s’alçava com el millor d’entre els millors, i més enllà de l’orgull de la família elaboradora, el ‘món’ va poder evidenciar que la Terra Alta tenia molt a dir quant a vins. Que era (és) un territori on hi neixen grans i excepcionals productes.

Els Premis Vinari, que des d’aquella segona edició han continuat sumant anys, sempre han vist brillar els vins de la comarca; però no és només això, perquè també ha estat entre les regions més premiades en concursos fins i tot d’àmbit internacional. Què deu voler dir? Simplement que els pagesos, les viticultores, els cellers, i tanta i tanta gent que es dedica a la vitivinicultura, està fent molt bé la seua faena. I això sempre és motiu de celebració.

Per això, encara pren més sentit premiar i reconèixer este bon treball des de casa i en el marc d’una de les festes en més llarga tradició de la comarca, la Festa del Vi de Gandesa. Enguany, per primer cop, els vins que es podran tastar durant la mostra, també podran competir i destacar en un concurs que, organitzat per la pròpia Comissió, compta amb l’assessorem tècnic de VadeVi, com hem fet al llarg de l’any amb altres zones vinícoles de Catalunya. Tot sigue per seguir sumant prestigi i reconeixement del vi català.