fbpx

Salutacions

Carles Luz Muñoz

Alcalde de Gandesa

ORGULL DE CIUTAT

Després de més de 30 anys celebrant la Festa del Vi de Gandesa, poques coses us puc explicar ja del que suposa aquest esdeveniment, la principal mostra de vins de la comarca que, al llarg del temps, s’han consolidat com una referència internacional sobretot per la nostra varietat insígnia, la garnatxa blanca. Així ho evidencia no només el gran nombre de persones que sempre ens visiten per aquestes dates, sinó el constant creixement del consum i reconeixement dels vins de la DO Terra Alta arreu de Catalunya i de l’Estat.

Després de l’aturada obligada que va suposar l’any passat per culpa d’aquesta pandèmia que ha capgirat els nostres hàbits, les nostres relacions i les nostres vides, enguany arribem ni més ni menys que a la 34a edició. De ben segur que tots i totes estàveu esperant amb candeletes aquesta Festa del Vi per recuperar una mica l’enyorada normalitat. Per això, us animo a participar en tots els actes que hem organitzat, una agenda que no serà del tot complerta per restriccions imposades per la Covid.

En qualsevol cas, us demano des d’aquí que respecteu totes les mesures sanitàries: mascaretes, distància de seguretat etcètera. Només així podrem celebrar aquesta festa amb salut i germanor.

Des d’aquí, a més, voldria donar les gràcies a la Comissió Organitzadora integrada pel Celler Cooperatiu de Gandesa, la Societat Unió Gandesana i el Consell Regulador de la DO, a més de l’Ajuntament de Gandesa, i a totes les persones que hi ha al seu darrere. Sense la seua implicació seria impossible celebrar aquesta Festa.

Tots els gandesans i gandesanes ens hem de sentir orgullosos.

Màrius Serra

Pregoner 34a Festa del Vi

Soc d’Horta. Del que ara és un barri de Barcelona i anys enrere, quan era una vila, es deia Sant Joan d’Horta. Potser per això, cada cop que visito Horta de Sant Joan penso en el meu capicua preferit: “Català a l’atac!” Aital palíndrom sempre em recorda un sant miracler que, tot i haver nascut a Santa Coloma de Farners, va estar-se dotze anys a la Terra Alta i hi ha deixat petja: sant Salvador.

Nascut l’any 1520 amb el nom de Salvador Pladevall i Bien, va viure a Horta de 1547 a 1559, fins al punt d’haver passat a la història com Sant Salvador d’Horta. Entre els seus miracles més divulgats, n’hi ha un de llegendari que té una relació directa amb el capicua lingüístic “català a l’atac”. Com que la seva fama de miracler havia ultrapassat els límits de la comarca, no era estrany que vinguessin a veure’l gent de contrades ben llunyanes. Un dia se li va presentar un matrimoni vingut de les Castelles per demanar-li que guarís la seva filla, sordmuda de naixement. El futur sant va exercir el seu poder transformador i la noia es va posar a parlar tot seguit.

Tot van ser flors i violes fins que els pares es van adonar, afligits, que no l’entenien perquè la noia parlava… en català! La resposta del miracler va ser impecable. Els va dir que la nena parlava en català perquè eren a Catalunya, però que tan bon punt tornessin a la seva terra, parlaria en castellà. Tant de bo els conflictes lingüístics fossin de tan bon arranjar. Per cert, que sant Salvador d’Horta va morir a Sardenya, el seu cos incorrupte descansa a Càller i el cor molt a prop de Sàsser.

(Foto: Anna Portnoy)

Pere Bové Vallespí

President del Celler Cooperatiu de Gandesa

Esforç, il·lusió i empenta

Com a president de la Cooperativa de Gandesa estic content de poder dedicar-vos unes línies.

Tots els anys son especials per alguna cosa, ara estic pensant en el centenari de la Cooperativa, però enguany encara si cal es més especial, ja que fa molts mesos que estem vivint un mal son, que ens ha canviat moltes percepcions i valors. Però com diu la gent gran “no hi ha bé que duro i mal que no s’acabo”. Encara no s’ha acabat, però ja podem percebre el final i, com no, ja podem fer la 34a Festa del Vi de Gandesa.

Fa uns dies que hem acabat de veremar i us he de dir que ha estat un any complicat. El temps no ens ha ajudat especialment. La nostra terra, si no fos de l’esforç, la il·lusió, la feina ben feta i l’empenta de la gent del territori, que de totes aquestes ens en sobra, no hauríem aconseguit ser una referència en el mon del vi, ja que cada any aconseguim posicionar millor els nostres vins.

Només em queda agrair a tants homes i dones, de Gandesa i de la comarca, que conreant aquestes vinyes, ametllers i oliveres han ajudat a crear-la i fer-la créixer. Agrair també a tota aquesta gent que any rere any ens acompanya en aquesta Festa del Vi de Gandesa i també a tanta gent que desinteressadament la fa possible.

Joan Arrufí

President del Consell Regulador de la DO Terra Alta

Salut i garnatxa

Just fa un any, entre onades de la pandèmia i en una situació encara molt incerta, la comissió organitzadora de la Festa del Vi vam decidir mantenir la flama viva de la festa, i des de la DO Terra Alta vam articular accions no presencials, que estaven lluny de ser les que teníem ganes de fer però que ens van mantenir connectats. Tots confiàvem que l’edició 2021 fos presencial i en un marc de “normalitat”. Potser encara no estem en un escenari de post-COVID, però la situació sanitària sí permet recuperar algunes de les activitats tradicionals i en tenim tantes ganes que fins i tot hem afegit activitats a l’agenda d’altres edicions.

Com cada any, arrencarem a l’Església del Poble Vell de Corbera, amb una jornada professional on els cellers de la DO Terra Alta presentaran les seves novetats a restaurants, botigues especialitzades, premsa i prescripció.  Dijous 28 serà el torn per a la formació amb una jornada tècnica per a cellers i viticultors durant la qual intentarem conèixer les possibilitats dels fons Next Generation per al sector del vi i parlarem sobre la situació del mercat exterior i les oportunitats que s’han obert.

Divendres arriba la gran novetat d’enguany. Des del Consell Regulador hem aprofitat tots aquests mesos per preparar a consciència el que sens dubte serà una de les línies de treball prioritàries en els propers mesos: la Ruta del Vi de la DO Terra Alta, amb al constitució d’una taula de treball on seiem administracions, restauració, hoteleria i, com no, la Denominació d’Origen. Per fi, estem en disposició de presentar la Ruta i ho farem amb un workshop per a professionals del turisme al nucli antic de Batea i també per al públic general al vespre a Gandesa, just després de la inauguració de la Fira.

Precisament serà llavors quan puguem tornar a gaudir de dos dels esdeveniments principals de la Festa: la Nit de les Garnatxes a la Cooperativa de Gandesa i la Mostra de Vins que enguany s’allarga i compta amb un dia més.

Preparem-nos. Hem esperat molt però per fi ha arribat el moment. Venen dies de retrobar-nos, redescobrir-nos i gaudir dels vins que s’elaboren a la DO Terra Alta.

Salut i garnatxa!